Ergonomie

Een comfortabele houding is belangrijk om een goede nachtrust te bekomen. Hierbij spelen de hardheid van de matras en de grootte van het bed een belangrijke rol. De graad van uitgerustheid wordt bepaald door dit comfort.

Tijdens het slapen veranderen we regelmatig van houding zodat op ieder moment van de nachtrust het bed conform moet kunnen inspelen op het lichaam van de slaper, zonder dat het de nachtrust verstoort.

Hierbij spelen de afmetingen ook een rol. Een optimale lengte van het bed bedraagt 20 à 30 cm meer dan de lichaamslengte. Er moet voldoende ruimte zijn om gestrekt in bed te liggen, rekening houdende met de plaats dat het hoofdkussen ook nog nodig heeft. Ook de breedte is belangrijk. Deze hangt af van de beenlengte en de schouderbreedte. Personen met lange benen hebben voldoende ruimte nodig om de benen in zijlig te kunnen optrekken. Daarenboven zullen onrustige slapers ook meer plaats behoeven. Een goede breedte bedraagt ongeveer 90 cm.

Nachtrust met kwaliteit

De nachtrust is de herstelperiode van het lichaam en van onze geest. Na een goede nachtrust ben je herboren, maar na een slechte blijf je futloos. De kwaliteit ervan heb je grotendeels zelf in handen. VELDA slaapsystemen zijn zo ontworpen dat ze het lichaam op een natuurlijke wijze dragen. Dat doen ze door een onafhankelijke ondersteuning van de vitale draagpunten, ongeacht je lichaamsbouw of gewicht. Die optimale lichaamshouding bepaalt de kwaliteit van je nachtrust, en je welbevinden doorheen de dag.

Tijdens de slaap moet de natuurlijke S-vorm van de wervelkolom optimaal behouden blijven. Een slechte ondersteuning (zowel te zacht als te hard) doet de wervelkolom doorzakken, waardoor de druk op de tussenwervelschijven toeneemt. Bovendien leidt dit tot een algemeen oncomfortabel gevoel (druk op de huid en beenderen), waardoor de slaper zich veelvuldig zal bewegen om een aangenamere slaaphouding aan te nemen.

 Een ergonomisch verantwoord slaapsysteem zorgt voor een optimale conformiteit bij elk lichaam. Vooral ter hoogte van de schouders (waar we breder zijn) en ter hoogte van het bekken (waar we zwaarder zijn) dient uw slaapsysteem zich perfect aan te passen aan uw lichaamsvormen.

De matras

De matras dient elastisch te zijn en moet de lichaamsdruk over een zo groot mogelijke oppervlakte verdelen, zodat er geen spierspanningen of bloedcirculatiestoornissen optreden. Daarnaast moet ze ook stevig genoeg zijn om het lichaam te ondersteunen in zijn rust. Er mogen door de ouderdom geen putten in ontstaan. Daarbij moet ze de warmteverdeling en vochtafvoer maximaal reguleren.

Kom langs in onze showroom voor meer informatie!